OPG IVAN TONKOVIĆ
OPG IVAN TONKOVIĆ
00385 098 384 379 Ponedjeljak – Subota 8:00 – 16:00, Nedelja neradimo Zagrebačka ulica 19, 44320, Kutina
S Vama smo
27 godina
Na prvome mjestu
Kupac
Broj 1
Ukrasno bilje - Borovnica
TRGOVINA

Američka borovnica

Američka borovnica je listopadni grm visine od 2,5 do 3 metara. Listovi su dugoljasti, dužine do 8 cm i tamno zelene boje, a u jesen poprimaju crvenkastu boju. Cvjetovi borovnice su svjetlo ružičasti i cvatu u četvrtom ili petom mjesecu. Od početka cvatnje pa do početka dozrijevanja ploda prođe od pedeset do osamdeset dana ovisi o sorti. Plodovi ne dozrijevaju istodobno, te se berba vrši u nekoliko navrata i traje od šest do osam tjedana. Borovnica sadrži vitamine, minerale osobito fosfor i željezo. 

Sibirska borovnica - HASKAP

Sibirska borovnica ili izvorno japanski: haskap. Biljka koja potječe sa sjevera Azije, izuzetno otporna na niske temperature, odoljeva bubama i kukcima, pomalo nalik zvončiću. Dugog je ploda, do 3 cm duljine, mekane vanjske kožice, plavoljubičaste unutrašnjosti. Prerađevine haskapa su zasićene ljubičaste boje. Haskap dozrijeva sredinom svibnja. Listopadni grm daje plodove dva do tri tjedna. Plodovi su uravnotežena kombinacija slatkog, kiselkastog i trpkog. Što duže ostaju na grmu, to se više osjeti nota slatkog.

Nešto o samoj sadnji i pripremi tla

Priprema tla

Prije samog podizanja nasada nužno je odraditi dobru pripremu. Kod višegodišnjih nasada, kada se jednom zasade, teško je naknadno postići veće promjene u stanju tla, a zdravo tlo je osnova ekološkog uzgoja

Sadnja

Za sadnju se koriste sadnice grmova borovnice stare 2 do 3 godine. Mogu se koristiti balirane (golog korijena) ili kontejnerske sadnice. Razmak redova se odabire prema raspoloţivoj mehanizaciji dok se razmak u redu kreće od 1 do 1,5 m.

 

Važnosti

Sve borovnice zahtijevaju tla kisele reakcije (preporuča se pH između 4.2 i 5.2).
Mogu se saditi i u teglama veće zapremnine u kojima možete stvoriti idealne uvjete po pitanju kiselosti tla.
Američke borovnice vole pozicije izložene suncu. Iako ih je moguće uzgajati u polusjeni, rodnost će biti manja i voćka će se nepravilnije razvijati.

Malo plavo slatko zadovoljstvo