Najčešće pogreške pri sadnji žive ograde su u tome da nismo dovoljno informirani prije nego se upuštamo u taj proces.   Što odabrati?

  • thuju
  • lovorvišnju
  • grab
  • lawsonov pačempres

  1. Thuja

 Tujine ograde su najčešće. Ima puno vrsta tuja od kojih se može formirati živa ograda. Osnovu u tome čine Thuja smaragd , thuja collumna, i obična thuja occidentalis.

 

 Thuja smaragd- Slovi za najljepšu i najsjajniju tuju za sadnju u živu ogradu. Kao što joj i samo ime kaže smaragdna je u svakom pogledu. Jedina ima sjajnu tamnozelenu boju, raste u špic tako da je orezivanje potrebno samo na vršnom dijelu kada tuja dostigne visinu koju biste željeli da dostigne. Može narasti do 10-ak metara visine ukoliko ostavite da raste bez kontrole. Maksimalna širina koju thuja smaragd može dostići jest 60-80 cm. Nedostaci kod tuje smaragd su u tome da je poprilično osjetljiva na bolesti, međutim redovitim tretiranjem i prihranom postiže se veća otpornost na bolesti. Sadi se na razmak od 50-70 cm ovisno o veličini biljke koju sadite. Neko nepisano pravilo glasi da se sadi na 60 cm jedna od druge. Tu se krije još jedan mali nedostatak jer kod nekih vrsta tuja 60 cm je premali razmak za sadnju pošto one raste i u širinu. Što se tiče cijene Thuja smaragd je najskuplja od svih opcija, međutim ne puno skuplja od ostalih.  

Thuja collumna- Po izgledu je najsličnija tuji smaragd, ali nešto rijeđa te su njene iglice svijetlije boje u odnosu na smaragd. Kod nekih jedinki javljaju se i češerići smeđe boje. Održavanje je identično kao i kod Thuje smaragd jedino je collumna manje osjetljiva na razne vrste kukaca i gljiva.  

Thuja occidentalis- Osnovni oblik tuje. Najbolja tuja za formiranje zelenog zida.Kada kupite jedinku od cca 1 m ona ne izgleda savršeno međutim kada se formira zeleni zid on izgleda fantastično. Šišanje se radi sa sve 3 strane.